Mats Lindell

Managementkonsult

Varför jobbar du inom IT?

Det var inget jag aktivt strävade mot. Efter lumpen fick jag jobb som banktjänsteman men hade ett visst teknikintresse och inom banken var det redan då mycket datorbaserat. Av en slump satt jag en söndagskväll och ögnade igenom en Expressenbilaga om jobb och utbildning. Där fanns ett reportage om en tjej som arbetade på Spadab som systemerare, och som fått jobbet direkt efter avsluta ADB-linje på högskolan. Det fångade mitt intresse och jag fick en ingivelse att kolla upp det lite närmare. Resten är som det heter historia.  Om jag då ska svara på frågan, så arbetar jag inom IT för att det är så omväxlande och roligt att kunna hjälpa människor att förstå och strukturera sin verksamhet, samt att kunna utveckla idéer och behov i tekniska lösningar.

Vad är det bästa med att arbeta som konsult?

Att jag har fått lära mig så mycket om vitt skilda branscher, på så vitt skilda ställen – bulttillverkning, underhåll av tåg, marknadsföring av skönhetsprodukter i ett 1600-talshus, maskinuthyrning eller sockerbetsstatistik. Att man sedan träffar på lika många personligheter som människor man arbetar med, ger ju massor av tankeställare, svett och tårar (det senare p g a många skratt, inte av sorgsenhet).

Det är min skyldighet som konsult att ifrågasätta och komma med konstruktiva förbättringsförslag. Jag har märkt att detta inte alltid är så lätt när man är anställd, och att kunderna ofta uppskattar att man tar den fajten. Det tycker jag är kul.

Berätta om ditt första möte med NCP No Common People?

En tidigare kollega från min bankanställning började arbeta på företaget men just då var det inte aktuellt. Så kom IT-kraschen i början av 2000-talet, och plötsligt en dag, faktiskt när jag var hemma och VABade, fick jag reda på att man försatt mitt företag i KK. Öhh? Då kom NCP på tapeten som en möjlighet, fast det fortfarande var svåra tider. Mycket välvilligt och generöst, vilket senare också visat sig vara en del av den anda som finns i företaget. Jag kan ju säga att jag inte ångrat mig, och jag hoppas inte NCP heller gjort det!

Hur är det att arbeta på No Common People?

Som sagt, generositeten och välvilligheten består. Lägg till avslappnad attityd, högt i tak och riktigt trevligt folk helt enkelt.

Du har varit med ett tag. Vi säger sedan 2014 att vi gör 2.0 versionen av företaget – modernare, yngre och det händer grejer. Vad kan du säga om detta – hur märks det av?

”Fett” (90-tal), ”Ganska så najs” (80-tal), ”Flådigt (70-tal). Det är kul på riktigt. Antalet anställda har de senaste åren minskat i samma grad som medelåldern har höjts (oroväckande). Nu har vi fått in nytt blod, nya idéer och förnyad drivkraft. Det är bara att hänga på och vässa sig ytterligare!

Favoritcitat?

Hört från en välvillig, men samtidigt mycket pressad IT-beställare inom resebranschen: ”Oj, det här är mycket viktigt. Det har högsta prioritet… när vi får tid över.”

Vilken är din Superkraft (superpower)?

På jobbet: Att sortera tankar och intryck till något förståeligt. Exempel: att kunna sitta på ett möte och höra ivriga, förvirrade, eldiga och motsägelsefulla diskussioner, för att sedan kunna ställa mig vid en whiteboard och sammanfatta vad alla sa i en bild som man är överens om.